توصیه نامه چیست و چگونه تنظیم می‌شود؟

در صورتی که تمایل داشته باشید تا در یکی از کشورهای خارجی ادامه تحصیل دهید، نیاز به توصیه نامه تحصیلی خواهید داشت. هر چه رزومه تحصیلی شما که شامل نمره زبان، معدل درسی شما بیشتر باشد، شانس بیشتری برای دریافت بورسیه یا پذیرش تحصیلی خواهید داشت. البته موارد مهم دیگری مانند مقاله در مقطع دکترا، داشتن یک توصیه‌نامه و انگیزه‌نامه قوی در پربار شدن رزومه تحصیلی شما تاثیر بسزایی دارد. در این نوشته در گام اول به این سوال جواب می‌دهیم که توصیه نامه چیست پاسخ می‌دهیم و در نهایت نکات مهمی درباره توصیه‌نامه بیان می‌کنیم.

ریکامندیشن لتر یا توصیه نامه چیست ؟

توصیه نامه یا Academic Recommendation Letter یک سند رسمی است که براساس آن یک فرد متخصص مانند استاد دانشگاه، مدیر، معلم و … نظر خودش را در رابطه با نحوه عملکرد تحصیلی، شخصیت علمی و مهارت‌های فرد متقاضی در کالج یا دانشگاه قید می‌کند. به طور ساده می‌توان گفت که توصیه‌نامه تحصیلی نظر یک شخص باتجربه و متخصص درباره سوابق تحصیلی و اثیات لیاقت و توانایی‌های منحصربه‌فرد شما است.

در حالت کلی انواع مختلفی برای توصیه نامه وجود دارد که مهم‌ترین آن توصیه‌نامه تحصیلی یا کاری است که ما قصد داریم در این نوشته درباره توصیه نامه تحصیلی نکات مهمی را بیان کنیم.

به عبارت ساده‌تر توصیه‌نامه تحصیلی نظر شخصی یک استاد، مدیرگروه، استاد راهنما و … که جایگاه علمی بالایی دارد و نکات مثبتی را درباره شما بیان می‌کند.

چرا دانشگاه‌ها از شما توصیه نامه درخواست می‌کنند؟

با توجه به اینکه دانشگاه‌ها آشنایی کامل و کافی از شما ندارند، باید بتوانند درباره شخصیت و سوابق تحصیلی شما آگاهی به دست بیاورند. توصیه‌نامه‌ای که توسط معلمان یا استادهای قبلی شما تکمیل شده باشد، به دانشگاه مد نظر شما کمک می‌کند تا از یک فرد متخصص و باسواد آگاهی کافی به دست آورند. توصیه نامه یکی از مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای اپلای است و داشتن یک توصیه‌نامه خوب به شما کمک خواهد کرد تا شانس دریافت پذیرش یا بورسیه خودتان را افزایش بدهید.

چرا توصیه نامه تحصیلی مهم است؟

بعد از جواب به این سوال که توصیه نامه چیست به این سوال جواب خواهیم داد که چرا توصیه نامه تحصیلی مهم است؟ وقتی شما برای ادامه تحصیل خود به یک دانشگاه درخواستی ارسال می‌کنید، دانشگاه مقصد باید مدارک و رزومه شما و سایر داوطلبین را بررسی کند و به لایق‌ترین فرد مورد نظر پذیرش یا بورسیه دهد ولی دانشگاه مقصد هیچگونه شناختی از شما، پیشینه تحصیلی و شخصیت شما ندارد. برای همین دلیل دانشگاه مقصد رزومه و سوابق تحصیلی شما را بررسی می‌کند. توصیه‌نامه به شما کمک می‌کند تا مهارت‌های نرم و توانایی‌های منحصربه‌فرد خودتان را توسط یک فرد آگاه و متخصص بیان کنید.

توصیه‌نامه می‌تواند به شما کمک کند تا مهارت‌ها و توانایی‌های خودتان را با یک منبع موثق ثابت کنید. داشتن یک توصیه‌نامه معتبر توسط یک استاد شناخته شده می‌تواند یک امتیاز فوق‌العاده برای رزومه تحصیلی شما تلقی شود و شانس شما برای دریافت بورسیه تحصیلی یا پذیرش از دانشگاه مد نظرتان را به شدت افزایش دهد.

توصیه نامه چیست

چه کسانی مجاز به نوشتن توصیه‌نامه برای ما هستند؟

یکی از مهم‌ترین سوال‌هایی که افرادی که تمایل دارند در خارج از کشور ادامه تحصیل دهند، می‌پرسند این است که بهتر است تا توصیه‌نامه را چه کسانی دریافت کنیم و چه کسانی مجاز به نوشتن توصیه‌نامه هستند؟

نکته مهمی که باید مد نظر داشته باشید این است که شما باید تلاش کنید تا یک فرد مناسب را برای نوشتن توصیه‌نامه خود انتخاب کنید. شما باید تلاش کنید تا در گام اول اساتید و افراد متخصصی که صلاحیت نوشتن یک توصیه‌نامه خوب دارند را انتخاب کنید.

فرد مورد نظر شما علاوه بر اینکه باید صلاحیت کافی برای نوشتن یک توصیه‌نامه قوی داشته باشد، باید تمایل و وقت کافی برای نوشتن آن داشته باشد. مهارت نوشتاری و بیان مطالب از دیگر ویژگی‌های مد نظر برای انتخاب یک فرد مناسب است.

پیشنهاد می‌کنیم تا از راهنمایی استادهایی استفاده کنید که جایگاه علمی خوبی دارند و رابطه خوبی با شما دارند. برای اینکه بتوانید در رزومه خودتان یک توصیه‌نامه قوی داشته باشید و کمیته پذیرش را تحت تاثیر رزومه خود قرار دهید، پیشنهاد می‌شود توصیه‌نامه‌ای را از یک استاد به نام در رشته تخصصی خود دریافت کنید.

اهمیت توصیه‌نامه در این است که این سند کمک می‌کند تا دانشگاه و استاد مورد نظر اطلاعات کافی درباره رزومه تحصیلی، ویژگی‌های شخصیتی و  توانایی‌های فرد متقاضی کسب کند.

شما می‌توانید از افراد مختلفی برای دریافت و نوشتن توصیه‌نامه کمک بگیرید، افرادی مانند

– استاد راهنما یا استاد مشاور خود

– استاد طول تحصیل خود یک استاد شناخته شده است و رابطه خوبی با شما دارد.

– رئیس یا معاون دانشکده تحصیلی‌تان

همانطور که بیان شد، باید تلاش کنید که یک استاد شناخته شده در حوزه تحصیلی خودتان انتخاب کنید که تمایل به همکاری و نوشتن توصیه‌نامه هم داشته باشد.

پیشنهاد می‌شود که قبل از نوشتن لیستی از ویژگی‌ها، دستاوردها، مهارت‌های خود

پیشنهاد می‌شود که قبل از نهایی کردن متن توصیه‌نامه و ارائه آن به استاد مد نظرتان، یک لیستی از مهم‌ترین ویژگی‌ها، مهارت‌ها و نکات مثبت خود تهیه کرده و بررسی کنید که کدام مود در زمینه اپلای تحصیلی به شما کمک می‌کند. سپس این لیست را در اختیار استاد خود قرار دهید تا تکمیل کند.

همچنین می‌توانید توصیه‌نامه‌ خودتان را متناسب با ویژگی‌های مد نظر استاد دانشگاه مقصدتان تنظیم کنید. بدین معنی که در صورت امکان کلمات مد نظر در آگهی تحصیلی را در توصیه‌نامه خودتان به کار ببرید. مهم‌ترین نکته‌ای که باید مد نظر داشته باشید این است که نباید در کلمات و عبارت‌های استفاده شده در توصیه‌نامه اغراق کنید و غیر واقعیت بنویسید. شما باید خودتان را به بهترین شکل ممکن معرفی کنید، نه اینکه مطالب دروغ را استفاده کنید.

نمونه توصیه نامه تحصیلی انگلیسی : توصیه نامه‌ی آکادمیک

بخش‌‌های مختلف توصیه‌نامه

به طور کلی هر توصیه‌نامه شامل ۵ بخش مختلف است:

مقدمه

این بخش درباره اطلاعات فرد متقاضی است و شامل نکاتی درباره تجربه و تخصص شما می‌شود. نکته مهمی که باید در بخش مقدمه به آن دقت کنید، این است که در گام اول باید مخاطب مقدمه را مشخص کنید. برای مثال باید با ذکر نام دانشگاه و استاد مد نظرتان، مخاطب این سند را مشخص کنید. باید مشخص کنید که این نامه برای چه کسی نوشته می‌شود و مخاطب این نوشته کیست؟

نکته مهم دیگر درباره بخش مقدمه در این است که رابطه فرد توصیه کننده با خودتان را ذکر کنید. همچنین فرد توصیه کننده ( استاد توصیه کننده ) در چندین سطر خودش را معرفی کرده و جایگاه علمی خودش را هم قید کند تا کمیته پذیرش استاد توصیه کننده را هم بشناسند.

معرفی نقاط قوت و ضعف فرد متقاضی

در این بخش استاد توصیه کننده از توانایی‌ها و مهارت‌های شما و نقاط قوت و ضعف شما نکاتی را بیان می‌کند. نباید شما در این قسمت در بیان مهارت‌های خودتان اغراق کنید و کلمات غیرواقع را بیان کنید. در این بخش نکات مهمی درباره نقاط ضعف و قوت فرد متقاضی بیان می‌شود، پیشنهاد می‌کنیم که از کلمات مثبت، مناسب و آکادمیک استفاده کنید. باید تلاش کنید که کمیته پذیرش را ترغیب کنید تا شما را برای موقعیت مورد نظر انتخاب کنند. باید در مورد چگونگی پیشرفت دانشجو در کلاس و موفقیت‌های خودتان در یک پروژه صحبت کنید. ذکر اینگونه موارد کمک می‌کند تا نشان دهید که مشتاق برای این موقعیت تحصیلی هستید و لیاقت تحصیل در دانشگاه مقصد را دارید.

در این بخش تلاش کنید تا از ویژگی‌ها و مهارت‌های خود نکات مهمی را بیان کنید. این بخش کمک می‌کند تا جزئیات بیشتری در مورد شخصیت، انگیزه و توانایی خودتان تعریف کنید.

تایید لیاقت

در این بخش از توصیه‌نامه شما تلاش خواهید کرد تا نکات مثبت و مهم مطرح شده توسط استاد توصیه کننده را تایید کنید. در این بخش می‌توانید یک داستان شخصی درباره موفقیت و نقاط قوت خود بیان کنید تا بتوانید کمیته پذیرش را تحت تاثیر قرار دهید. این بخش یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک توصیه‌نامه قوی است که توسط کمیته پذیرش به دقت بررسی می‌شود. در این بخش استاد توصیه‌کننده تلاش می‌کند تا کمیته پذیرش را قانع کند و به صورت کوتاه توضیح می‌دهد که چرا فرد متقاضی برای جایگاه مورد نظر یک گزینه مناسبی است.

جمع‌بندی: در این بخش باید توصیه‌نامه خودتان را جمع‌بندی کنید و نکات پایانی را بیان کنید. سعی کنید تا در این بخش از کلمات مودبانه و احترام‌آمیز که به صورت آکادمیک بیان می‌شود، استفاده کنید.

تاکید بیشتر بر لیاقت شما

در این بخش استاد توصیه کننده تلاش می‌کند تا توضیحات تکمیلی را ارائه کند و توضیح دهد که وجود شما چه مزایایی برای دانشگاه مقصد دارد و چرا باید دانشگاه مقصد و کمیته پذیرش با درخواست پذیرش شما موافقت کند.

راه‌های ارتباطی

در این بخش استاد توصیه‌ کننده باید اطلاعات مختلفی مانند آدرس محل تدریس ( نشانی دانشگاه )، شماره تماس، محل تدریس، شماره تماس، شماره موبایل شخصی و ایمیل و موارد مشابه را قید کند تا در صورتی که کمیته پذیرش نیاز داشته باشند تا اطلاعات بیشتری درباره شما کسب کنند، در اسرع وقت بتوانند با استاد شما ارتباط برقرار کنند.

امضا

بخش پایانی این سند شامل امضا است که به همراه کلمات مودبانه و محترمانه ادا می‌شود. استاد توصیه کننده باید این سند را امضا کند و نوشته‌های آن را تایید کند.

انواع مختلف توصیه‌نامه تحصیلی

برای مقاطع مختلف تحصیلی مانند کالج، کارشناسی، ارشد یا دکترا توصیه‌نامه تحصیلی مورد نیاز است. البته ممکن است هر مقطع، دانشگاه و رشته تفاوت‌های اندکی برای این سند مد نظر داشته باشند، بنابراین توصیه‌ می‌کنیم که برای اینکه به طور کامل اطلاعات کافی درباره مدارک مورد نیاز دریافت بورسیه یا شهریه تحصیلی دانشگاه مد نظرتان داشته باشید، به سایت دانشگاه مد نظرتان مراجعه کنید و اطلاعات کافی را به دست آورید.

از انواع دیگر این سند می‌توان به توصیه‌نامه برای دریافت کمک هزینه تحصیلی و دریافت فاند و بورسیه دانشگاهی هم اشاره کرد.

آیا می‌توان یک توصیه‌نامه را برای چندین جا استفاده کرد؟

جواب در عمل بلی است ولی این روش و متد توصیه نمی‌شود. با توجه به اینکه هر موقعیت تحصیلی یک موقعیت منحصربه‌فرد با استاد راهنمای مخصوص است، توصیه می‌شود که برای هر موقعیت تحصیلی یک توصیه‌نامه منحصر‌‌به‌‌فرد تهیه کنید. باید تلاش کنید تا متناسب با درخواست‌های تحصیلی استاد متقاضی یک توصیه‌نامه مرتبط تهیه و ارسال کنید تا شانس دریافت پذیرش یا بورسیه تحصیلی خودتان را افزایش دهید.

از ارسال فله‌ای توصیه‌نامه‌ها به دانشگاه‌ها و استادهای مختلف اجتناب کنید و تلاش کنید به صورت شخصی‌سازی شده و متناسب با جایگاه تحصیلی مد نظرتان تهیه و ارسال کنید.

اهمیت توصیه نامه در پذیرش تحصیلی

یکی از مهم‌ترین فاکتورها در گرفتن بورسیه تحصیلی دانشگاه‌های خارج از کشور توصیه‌نامه و سایر مدارک مرتبط به روزمه تحصیلی شما است. به طور خلاصه می‌توان بیان کرد که این سند نشان می‌دهد که شما لیاقت کافی برای ادامه تحصیل در رشته و دانشگاه مورد نظرتان دارید و شایسته این هستید که در صورت وجود داشتن فاند تحصیلی، فاند هم دریافت کنید.

توصیه‌نامه‌ها ساختار مشخصی دارند ولی برخی از دانشگاه فرم مشخصی را در نظر می‌گیرند که باید حتماً از این الگو پیروی کنید. حتی برخی از دانشگاه‌ها نمونه اولیه یک توصیه‌نامه مد نظرشان را در سایت قرار می‌دهند که شما فقط ملزم به تکمیل آن هستید.

توصیه‌نامه باید به زبان انگلیسی تنظیم شود، در صورتی که استاد توصیه کننده شما تسلط کافی به زبان انگلیسی نداشته باشد، باید این مدرک را به زبان انگلیسی ترجمه کنید.

تعداد کلمات توصیه‌نامه چند کلمه است؟

تعداد کلمات و حجم محتوای یک ریکامندیشن لتر متناسب با مقطع و دانشگاه مقصد متفاوت است. توصیه اول این است که به سایت دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید تا بتوانید درباره فرمت توصیه‌نامه و محدودیت‌های آن اطلاعات بیشتری کسب کنید. در حالت کلی برای مقطع کارشناسی ارشد محدودیت کلمه‌ای در حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ کلمه وجود دارد که چیزی در حدود ۱ کاغذ a4 می‌شود و تعداد کلمه برای مقطع دکترا بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ کلمه است. البته همانطور که بیان شد، بهتر است برای آگاهی از نحوه نوشتن، محدودیت‌ها و تعداد کلمات به سایت دانشگاه مورد نظرتان مراجعه کنید.

در حالت کلی پیشنهاد می‌شود تا در صورت امکان توصیه‌نامه را در ۱ کاغذ a4 تکمیل و ارسال کنید.

توصیه نامه چیست

چطور می‌توانم توصیه‌نامه را ارسال کنم؟

بعد از تکمیل این سند می‌توانید از ۳ طریق اقدام به ارسال آن کنید:

از طریق اینترنت: استاد توصیه‌کننده و فرد تهیه کننده توصیه‌نامه می‌تواند بعد از تکمیل این سند به سایت دانشگاه مورد نظر فرد متقاضی مراجعه کرده و این سند را در بخش مربوطه بارگذاری کند.

ایمیل: در سایت برخی از دانشگاه‌ها امکان ورود و بارگذاری مدارک وجود ندارد و استاد یا کمیته پذیرش درخواست می‌کنند تا مدارک را به ایمیل مشخص شده توسط آنها ارسال کنید. در این شرایط بهتر است توصیه‌نامه را تایپ کرده و به ایمیل مشخص شده ارسال کنید.

پست: برخی از دانشگاه‌ها شرایطی فراهم می‌کنند تا فرد متقاضی مدارک را از طریق پست به دانشگاه و استاد یا کمیته پذیرش ارسال کند. در این صورت دانشجو موظف است تا توصیه‌نامه را از استاد توصیه کننده دریافت کند و به آدرس مشخص شده دانشگاه مقصد ارسال کند.

نحوه درخواست نوشتن توصیه‌نامه

زمانی که تمایل دارید تا یک استاد برای موقعیت آکادمیک‌تان یا یک کارفرما یا همکار برای موقعیت شغلی شما توصیه‌نامه بنویسد، می‌توانید در ابتدا فهرست کوتاهی از ویژگی‌ها و دستاوردهایی که می‌خواهید در این سند قید کنید را یادداشت کنید. سپس درخواست خودتان را با ایشان در میان بگذارید. پیشنهاد ما این است که درخواست خودتان را از طریق ایمیل با فردی که قرار است این سند را تکمیل کند، در میان بگذارید.

در این نوشته بهتر است تا رزومه، شرح وظایف، جزئیات ارسال و مهلت درخواستی خودتان را قید کنید. این کار می‌تواند به کاهش حجم کاری شما کمک کند و البته کمک می‌کند تا تاثیر مثبتی بر فردی که قرار است این سند را تکمیل کند، بگذارد.

بهتر است تا حداقل ۲ هفته قبل از ارسال نامه، درخواست خودتان را مطرح کنید تا شخص توصیه کننده هم زمان مناسبی داشته باشد، چون ممکن است مشکلات شخصی و درخواست‌های دیگری هم داشته باشد و هم شما بتوانید زمان کافی برای بررسی و ویرایش آن داشته باشید.

توصیه‌نامه باید به زبان انگلیسی نوشته شده باشد، در صورتی که استاد یا کارفرمای شما بتواند به زبان انگلیسی این نامه را تنظیم کند، مشکل چندانی نخواهید داشت ولی اگر توصیه‌نامه شما به زبان فارسی باشد، باید این نامه را به انگلیسی ترجمه کنید. در هر حالت توصیه می‌شود که از یک استاد کاربلد انگلیسی کمک بگیرید تا اشکالات گرامری و نوشتاری را بررسی و ویرایش کند.

موارد و ویژگی‌هایی که مد نظرتان است و در آگهی تحصیلی یا شغلی قید شده است را بهتر است در توصیه‌نامه بگنجانید. همانطور که بارها بیان کردیم، از بیان کلمات غیرواقع و دروغ به شدت اجتناب کنید. چون قرار است شما به مدت چندین سال مشغول به تحصیل یا کار شوید و در صورتی که نتوانید شایستگی و توانایی خودتان را اثبات کنید، دچار مشکل شوید و چه بسا ویزا یا بورسیه شما تمدید نشود.

برخی از دانشگاه‍‌ها فرمت خاصی را برای نوشتن توصیه‌نامه در نظر می‌گیرند، در این صورت شما موظف هستید تا براساس این فرمت جلو بروید و  در صورتی که فرمت خاصی از سمت دانشگاه توصیه نشده باشد، سعی کنید از فرمت‌های استاندارد و البته ساده استفاده کنید.

مطالعه شرح شغلی یا تحصیلی

پیشنهاد می‌شود تا قبل ازتنظیم توصیه‌نامه آگهی‌نامه شغلی یا تحصیلی که قصد اپلای برای آن را دارید را مطالعه کنید. ویژگی‌ها و پارامترهایی را که توسط کمیته پذیرش مهم است را یادداشت کنید تا در صورت امکان و وجود این پارامترها در شما، در این سند قید کنید. باز هم توصیه می‌کنیم از به کار بردن کلمات و افعال غیرواقع و دروغ به شدت اجتناب کنید.

نوشتن توصیه‌نامه مهارتی است که شما موارد و مطالب مورد نظر را براساس نیازمندی‌های مطرح شده در آگهی به صورت آگاهانه قید می‌کنید، یعنی شما باید در این سند قادر باشید تا مطالب مهم مطرح شده در آگهی را قید کنید و مطالبی که نیاز نیستند را مطرح نکنید.

نمونه توصیه نامه:‌ آشنایی با انواع توصیه نامه و نمونه‌های آنها

نکات مهم در نوشتن توصیه نامه

اجتناب از نوشتن مطالب زاید

از نوشتن مطالب حشو و زائد پرهیز کنید. مطالب مد نظرتان را به صورت صریح و به صورت مختصر بیان کنید. متن این سند نباید خیلی طولانی و خسته‌کننده باشد. در صورت امکان مطالب را در یک صفحه A4 بنویسید، چون فرد یا کمیته پذیرش زمان کافی برای مطالعه و بررسی تمامی توصیه‌نامه‌ها را ندارد.

ارسال فله‌ای به دانشگاه‌های مختلف

دانشگاه مد نظرتان را با آگهی انتخاب کنید. در ابتدا تلاش کنید تا براساس معیارها و فاکتورهایی که مد نظر دارید، یک دانشگاه را در کشور مدنظرتان انتخاب کنید و برای آن اقدام کنید. برخی از متقاضیان یک توصیه‌نامه تهیه می‌کنند و به چندین دانشگاه مختلف ارسال می‌کنند، بدون اینکه آگهی درخواست را مطالعه کنند. شما باید قبل از تنظیم این سند، آگهی درخواست را مطالعه کنید تا بتوانید براساس آن این سند را تنظیم کنید.

برای هر دانشگاه متناسب با شرایط و آگهی منتشر شده، توصیه‌نامه تنظیم کنید.

استفاده از لحن رسمی

با توجه به اینکه شما برای دانشگاه اقدام می‌کنید و دانشگاه یک محیط آکادمیک است، متن تهیه شده شما باید رسمی باشد و از استفاده از کلمات عامیانه و غیررسمی به شدت اجتناب کنید.

نوشتن در سربرگ رسمی دانشگاه

با توجه به اینکه فرد توصیه کننده شما یک فرد آکادمیک و استاد دانشگاه است و فرد دریافت کننده هم همین ویژگی‌ها را دارد، توصیه می‌شود که توصیه‌نامه تهیه شده شما در یک سربرگ رسمی دانشگاه و با مهر و امضای استاد و دانشگاه ارائه شود.

رعایت هر بیشتر این نکات به شما کمک می‌کند تا شانس پذیرفته شدن و دریافت ویزا یا بورسیه شما افزایش پیدا کند. توصیه‌نامه یک عامل مهم در پذیرش شما است و کمک می‌کند تا افرادی که تا به حال شناختی با شما ندارند به واسطه فرد توصیه کننده و این سند شناخت کافی از رزومه و ویژگی‌های شخصیتی شما داشته باشند.

عدم استفاده از متن‌های کلیشه‌ای

ارائه توصیه‌نامه به منزله نشان دادن لیاقت و توانایی یک دانشجو در کسب جایگاه تحصیلی یا کاری تعیین شده است و نقش مهمی در افزایش شانس دریافت بورسیه یا ویزای دانشجویی دارد. توصیه می‌شود از به کار بردن متن‌ها و کلمات کلیشه‌ای اجتناب کنید، چون افراد مصاحبه کننده و کمیته پذیرش تجربه بالایی در اینگونه موارد دارند و در اولین نگاه متوجه می‌شوند. به جای به کار بردن کلمات کلیشه‌ای از صلاحیت خود برای عنوان تحصیلی یا کاری مد نظرتان دفاع کنید و نشان دهید که صلاحیت دریافت این جایگاه تحصیلی یا شغلی را دارید.

تفاوت بین توصیه‌نامه و معرفی نامه ( Reference Letter )

هر ۲ سند از انواع مختلف مکاتبات هستی که در طول فرآیند درخواست شغل یا تحصیل درخواست می‌شود. شما باید در پروسه اپلای خود بتوانید از تفاوت این دو آگاه شوید تا شانس دریافت ویزا و بورسیه خودتان را افزایش دهید.

نامه مرجع یا Reference Letter چیست؟

نامه مرجع یه نامه رسمی است که تایید می‌کند فرد نویسنده شناخت کافی از شما دارد و برخی از ویژگی‌های شخصیتی و نکات مثبت و توانایی‌های شما را تایید می‌کند. مهم‌ترین ویژگی نامه مرجع در این است که برای یک فرصت خاص تنظیم نمی‌شود و می‌توانید در صورت لزوم از آن برای فرصت‌های شغلی متفاوت استفاده کنید.

توصیه‌نامه و تفاوت آن با نامه مرجع

هدف تدوین توصیه‌‌نامه در این است که مهارت‌ها، دانش، تجربه و توانایی‌های شخص متقاضی متناسب با جایگاه تحصیلی یا شغلی بیان و تایید می‌شود و فرد نویسنده این توانایی‌ها و ویژگی‌های شخصیتی را تایید می‌کند. فرد توصیه کننده می‌تواند استاد یا کارفرما باشد و با استفاده از مثال‌های واقعی و تجربه شخصی این نکات مثبت را تایید می‌کند.

مهم‌ترین تفاوت‌های توصیه‌نامه و نامه مرجع

گاهی برخی از متقاضیان دچار سردرگمی می‌شوند و نمی‌دانند که کدام سند را باید تهیه و ارسال کنند، در صورتی که از سند درخواستی مد نظرتان مطمئن نیستید، توصیه می‌شود که تا آگهی را مطالعه کرده و در صورتی که هم باز متوجه سند درخواستی نشدید، از شخص آگهی دهنده سوال بپرسید.

چرایی تهیه توصیه‌نامه

در گام اول شما باید بدانید که هدف از نوشتن این سند و ارسال آن چیست؟ هدف نویسنده این متن و درخواست کننده موقعیت تحصیلی و کاری این است که بر نقاط قوت، خصوصیات و توانایی‌های عمومی خود اشاره کند. این سند کمک می‌کند تا آگهی دهندگان که هیچگونه آشنایی با شما ندارند، شناخت بیشتری از شما داشته باشند و بدانند که آیا شما برای این جایگاه تحصیلی یا شغلی مندرج مناسب هستید یا نه؟

برای هر جایگاه تحصیلی یا کاری درخواست‌های زیادی از سرتاسر دنیا ارسال می‌شوند که گاهی رزومه آنها یکسان است، مواردی مانند نمره زبان، دانشگاه محل تحصیل، نمره معدل و موارد مشابه، در این حالت آگهی‌دهندگان به توصیه‌نامه مراجعه می‌کنند تا بتوانند بهتر تصمیم بگیرند.

کاربرد

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بارز توصیه‌نامه و نامه مرجع در کاربرد آنها است. به طوری که نامه مرجع برای موقعیت‌های شغلی یا کارهای داوطلبانه بسیار مفید می‌تواند باشد.  توصیه‌نامه برای ارزیابی دقیق بسیار مفید است و اگر نیاز به ارزیابی دقیق باشد، داشتن توصیه‌نامه به شدت می‌تواند مفید باشد.

فرد نویسنده

در هر سند توصیه‌نامه و نامه مرجع می‌توانید از کارفرما یا همکاران قبلی خود برای موقعیت شغلی کمک بگیرید و برای موقعیت تحصیلی هم بهتر است تا استاد راهنما، مدیر گروه یا یک استادی که سابقه تدریس برای شما را دارد، کمک بگیرید.

به طور کلی باید به این نکته توجه کنید که باید از شخصی تقاضای تهیه و نوشتن توصیه‌نامه یا نامه مرجع را بکنید که با شخصیت و کار شما آشنایی کامل دارد و احساس مثبتی درباره شما دارد. شخص تهیه کننده این سندها باید وقت مناسب برای تهیه این سندها داشته باشد و به عنوان یک فرد شناخته شده و معتبر هم باشد.

توصیه نامه چیست

سوالات رایج درباره توصیه‌نامه

چه نیازی به توصیه‌نامه است؟

هدف از تهیه این سند این است که افراد آگهی دهنده با توانایی‌های شما آگاه شوند و برای همین برای شناخت بیشتر شما از افراد متخصص و شناخته شده که تجربه کار با شما دارند، اطلاعات کسب می‌کنند.

یک توصیه‌نامه خوب شامل چه مواردی می‌شود؟

یک سند خوب شامل اطلاعاتی اعم از توانایی‌های شخصی، ویژگی‌های شخصیتی و دستاوردها و تجربه‌های مثبت شما است. یک توصیه‌نامه خوب کمک می‌کند تا اطلاعات مفید و مختصری درباره به افراد کمیته پذیرش ارائه دهد که آیا شما برای جایگاه تحصیلی یا شغلی مورد نظر، گزینه مناسبی هستید یا نه؟

بهترین شخص برای نوشتن توصیه‌نامه چه کسی است؟

یکی از مهم‌ترین سوال‌ها این است که بهتر است چه کسی این سند را تنظیم کند تا شانس دریافت بورسیه یا ویزا افزایش پیدا کند؟ بهترین توصیه این است که شما باید از شخصی درخواست کنید تا این سند را تنظیم کند که از جایگاه علمی و کاری بالایی برخوردار باشد و شناخت کافی از شما و فعالیت‌های علمی شما داشته باشد.

این افراد می‌تواند شامل افراد مختلفی مانند

– شخصی که پژوهش شما را سرپرستی کرده است. مانند استاد راهنمای فعلی یا قبلی شما

– همکار شما در آزمایشگاه با داشتن حداقل مدرک علمی دکترا

– استادی که سابقه تدریس برای شما را داشته است و رابطه خوبی با شما دارد.

– رئیس یا معاون دانشکده رشته مرتبط شما

– نامه رئیس شرکت محل کار هم می‌تواند گزینه مناسبی باشد. در صورتی که برنامه مورد نظر به وظایفی که شما در آن شرکت کرده‌اید، نزدیک باشد و اینکه در آن نامه از نحوه کار شما تعریف شده باشد.

آیا فرد توصیه‌کننده باید یک فرد شناخته شده و معروف باشد؟

جواب هم بلی است و هم نه. در صورتی که این سند توسط یک پروفسور یا یک شخص شناخته شده تنظیم شده باشد، شانس شما برای دریافت بورسیه تحصیلی به شدت افزایش پیدا خواهد کرد ولی در صورتی که به هر دلیل به همچین آدمی دسترسی ندارید، بهتر است از یک فردی که کمتر شناخته شده است ولی شناخت خوبی از شما دارد و شما را ساپورت می‌کند درخواست کنید.

در صورتی هم که به هر دلیل نتوانسید فرد مناسبی را برای تهیه این سند پیدا کنید، می‌توانید با همکاران ما در مجموعه نکست ابرود از طریق ایمیل، واتس‌آپ یا کامنت در زیر این پست ارتباط برقرار کنید، تا در صورت امکان همکاران ما شما را به نحو احسن راهنمایی کنند.

تعداد مطلوب توصیه‌نامه چه مقدار است؟

به طور دقیق نمی‌توان برای تعداد مطلوب توصیه‌نامه عددی ذکر کرد ولی اکثر دانشگاه‌ها ۳ تعداد توصیه نامه درخواست می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق‌تر توصیه می‌شود که به آگهی منتشر شده مراجعه کنید و در صورت امکان با دانشکده مقصد ارتباط برقرار کنید و از تعداد درخواستی مد نظر آنها آگاه شوید.

طول یک توصیه‌نامه استاندارد چقدر است؟

همانطور که در این نوشته اشاره کردیم، تعداد صفحات یا کلمات مد نظر برای هر توصیه‌نامه نسبت به هر دانشگاه، دانشکده یا استاد متفاوت است ولی به طور کلی برای کارشناسی ارشد توصیه می‌شود ۱ صفحه باشد و برای دکترا حداکثر در ۲ صفحه تتظیم شود. هر چه طول این سند بیشتر باشد، شانس مطالعه آن و گرفتن پذیرش یا ویزا هم کاهش پیدا می‌کند.

نوشتن توسط خودم یا توسط استاد؟

این سوال بیشتر بستگی به نظر استاد دارد. برخی از استادها درخواست می‌کنند تا خود شما یک نوشته تهیه کنید و آنها آن نوشته را تایید کنند. و برخی از استادها خودشان این نامه را تنظیم می‌کنند. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که این متن باید به زبان انگلیسی تنظیم شود. اگر استاد شما تسلط کافی به زبان انگلیسی داشته باشد، باید به زبان انگلیسی تهیه کند و اگر تسلط کافی ندارد، باید این متن را ترجمه کنید. در هر حالت توصیه می‌شود که این متن را با یک استاد زبان در میان بگذارید تا اشتباهات نگارشی یا گرامری نداشته باشند.

آیا احتمال تماس با فرد توصیه کننده وجود دارد؟

احتمال این مورد بسیار کم است و به ندرت اتفاق می‌افتد. در صورتی که یک توصیه‌نامه از یک فرد بسیار شناخته شده تهیه شود، احتمال این می‌رود که با شخص تنظیم کننده این سند تماس گرفته شود تا از صحت و سقم آن آگاه شوند. البته همانطور که اشاره شد، احتمال برقراری تماس با فرد تنظیم کننده این سند بسیار کم است.

آیا می‌توان از نکست ابرود برای نوشتن این سند کمک گرفت؟

بلی. همکاران ما آماده هستند تا در تنظیم این سند و پروسه مهاجرت شما در کنار شما باشند. همکاران ما با سابقه چندین ساله خود در زمینه چاپ مقالات، تنظیم توصیه‌نامه و مهاجرت تحصیلی می‌توانند راهنمای شما باشند و به اپلای سریع‌تر و احتمال دریافت فاند به شما کمک کنند.

افزایش شانس دریافت بورسیه با یک توصیه‌نامه خوب

توصیه نامه نوشته‌ای است که اغلب توسط کارفرما یا فرد رابط ‌تجاری و کاری، مشتری، معلم، مربی، استاد یا هر کس دیگری که می‌‌تواند تجربیات کاری و تحصیلی فرد دیگری را توصیه کند، نوشته ‌می‌شود. همچنین توصیه نامه ‌می‌تواند به عنوان یک رفرنس شخصی که شامل ویژگی‌ها و توانایی‌های داوطلب است باشد. در برخی موارد ‌می‌توان توصیه نامه را از طریق تماس تلفنی، پر کردن آنلاین یک بفرم یا فرستادن یک ایمیل تنظیم کرد.

یک توصیه‌نامه خوب به شما کمک می‌کند تا در صورت داشتن رزومه خوب اعم از معدل، نمره زبان و مقاله شانس بالایی برای دریافت بورسیه تحصیلی یا پذیرش داشته باشید. با توجه به اینکه کمیته پذیرش هیچگونه شناختی از شما ندارند، این سند کمک می‌کند به خاطر شهادت یک فرد کاربلد و متخصص شناخت کافی از ویژگی‌های شخصیتی شما، رزومه تحصیلی و افتخارات شما کسب کنند. هر چه توصیه‌نامه شما بیشتر باشد، شانس شما بیشتر خواهد بود.

در صورتی که تمایل داشته باشید تا همکاران ما در مجموعه نکست ابرود شما را در پروسه اپلای و مهاجرت تحصیلی اعم از مشاوره، تهیه توصیه‌نامه و … راهنمایی کنند، می‌توانید از طریق ایمیل یا شماره واتس‌آپ یا تماس با دفتر مرکزی یا کامنت در زیر این نوشته با همکاران ما در ارتباط باشید.

آیا سابقه نوشتن و تهیه توصیه‌نامه داشته‌اید؟ به نظر شما چه نکات مهمی را باید مد نظر داشته باشیم تا بتوانیم یک سند خوب تهیه کنیم؟ چه نکاتی غیر از نکات بیان شده وجود دارد که می‌توانید نام ببرید؟ لطفاً نظرات و تجربیات خودتان را در زیر این نوشته بیان کنید.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید