۱۰ نکته مهم که باید در نوشتن sop یا انگیزه نامه بدانید.

نوشتن SOP یا بیانیه‌ی هدف یا انگیزه نامه (statement of purpose) یکی از مواردی است که بیشتر متقاضیان آن توجه زیادی به آن نمی‌کنند. بیشتر دانشجویان آن را به عنوان نوشته‌ای در مورد خودشان در نظر می‌گیرند و اغلب یک متن خسته کننده و یکنواخت ارائه می‌دهند که در آن به هیچ کدام از توانایی‌ها و تجربیات‌شان اشاره نشده است. در حالی که کمیته‌ی پذیرش دانشگاه‌ها ارزش زیادی برای بیانیه هدف و ساختارش قائل است. آنها می‌خواهند بدانند که شما چقدر برای تحصیل در آن دانشگاه علاقه دارید.

 

نوشتن SOP

نوشتن SOP

نحوه شروع کردن به نوشتن SOP

 بیشتر بیانیه هدف یا SOP به این صورت شروع می‌شود:

“من برای مقطع فوق لیسانس در رشته‌ی فلان و برای دانشگاه فلان درخواست می‌کنم و معتقدم که توانایی‌های من در این دانشگاه شکوفا خواهد شد. این دانشگاه جایی است که من می‌توانم دانش علمی خود را پرورش دهم”

یا مانند این:

 “بنده افتخار این را دارم که برای مقطع فوق لیسانس در این دانشگاه اپلای کنم. تا آن جایی که به یاد دارم عاشق رشته‌ی ‌علوم بوده‌ام. زمانی که بچه بودم دوست داشتم که دانشمند یا مهندس شوم.”

تقریباً ۹۹ درصد از بیانیه‌ها به صورت مشابه نوشته می‌شوند و در اغلب موارد، دانشجویان از دوستان خود کپی می‌کنند. این کار باعث می‌شود که تقاضای آنها نامربوط به نظر برسد. اگر می‌خواهید که از بقیه متفاوت باشید و بر کمیته‌ی پذیرش دانشگاه تاثیر بگذارید، باید بیانیه هدف خوبی را آماده کنید. نوشتن SOP خوب باعث می‌شود که شما یک داوطلب منحصر به فرد باشید و اعضای کمیته شما را بعد از خواندن صدها تقاضا به یاد بیاورند و در نهایت شما را انتخاب کنند.

چگونه می‌توانید بیانیه‌ی هدف یا انگیزه نامه‌ی خود را از بقیه متمایز کنید؟

 

نوشتن SOP خوب

نوشتن SOP خوب

چگونه بیانیه‌ی هدفی یا انگیزه نامه‌ای بنویسیم که خوب باشد و خواسته‌های شورای پذیرش را برآورده کند؟ جواب این سوال آسان است. هر دانشگاهی انتظار دارد که به یک سری از سوالات پایه جواب داده شود. ممکن است این سوالات به صورت واضح پرسیده نشوند. ولی عموماً سوالاتی که آنها انتظار دارند شما پاسخ بدهید، به شرح زیر هستند:

– چرا می‌خواهید در مقطع فوق لیسانس یا سایر مقاطع تحصیل کنید؟

– چرا می‌خواهید در این دانشگاه تحصیل کنید؟

– چرا می‌خواهید در این کشور تحصیل کنید؟ چه چیزی را در مورد این کشور دوست دارید؟

– چه قدر و چه نوع تجربه‌ در رشته‌ی خود دارید؟

– آیا تجربه‌ی شما مرتبط با مدرک‌تان است؟

– اگر با تجربه هستید، چه مهارت‌های دیگری را قصد دارید به دست بیاورید؟

– بعد از فارغ تحصیلی و گرفتن مدرک می‌خواهید چه کار کنید؟

– انتظارات شما از این دانشگاه چیست؟

– آیا می خواهید با استاد خاصی تحصیل کنید؟ اگر جواب‌تان بله است چرا او؟

– آیا می‌خواهید کار پیدا کنید یا تحقیق خود را ادامه دهید؟

– چطور می‌توانید با دانشگاه همکاری کنید؟ چه مهارت‌هایی دارید؟

– به غیراز کار و تحصیل، چه سرگرمی‌ها، علایق و عادت‌هایی دارید؟ شخصیت شما چگونه است؟

– از فرهنگ و انجمن دانشجویی ما چه می‌دانید؟ چرا فکر می‌کنید که مناسب تحصیل در این دانشگاه هستید؟

– چه ویژگی و شخصیت منحصر به فردی دارید که ما باید بدانیم؟

اینها سوالاتی هستند که شما برای نوشتن SOP یا انگیزه نامه یا بیانیه‌ی هدف باید در نظر بگیرید. برای هر کدام از سوال‌های بالا جواب‌های خود را بنویسید و سپس به صورت پیوسته آنها مرتب کنید. به یاد داشته باشید که برای مقطع فوق لیسانس هیچ مصاحبه‌ای نخواهید داشت. بنابراین تنها راه تحت تاثیر قرار دادن دانشگاهی که می‌خواهید در آن تحصیل کنید، نوشتن بیانیه‌ی هدف است. بیانیه‌ی هدف شما باید به گونه‌ای باشد که نه تنها دانشگاه مشتاق باشد شما را جذب کند، بلکه به شما بورسیه هم بدهد.

بیشتر بخوانید: رزومه انگلیسی برای اپلای: راهنمای نوشتن رزومه انگلیسی برای اخذ پذیرش از دانشگاه

 فنون نوشتن SOP

 

فنون نوشتن SOP

فنون نوشتن SOP

بسیار مهم است که برای نوشتن SOP یا بیانیه‌ی هدف استراتژی خاصی را دنبال کنید. اگر چه بیشتر دانشجویان هر چیزی را که به ذهن‌شان می‌رسد یا در اینترنت می‌بینند می‌نویسند، شما نباید این کار را بکنید. بیانیه‌ی هدف شما باید زیرکانه و اصیل باشد و برای این کار نیاز به استراتژی دارید.

۱. بهتر است بیانیه‌ای به شکل داستانی داشته باشد.

اگر حق انتخاب داشتید ترجیح می‌دادید که رمان بخوانید یا روزنامه؟ بدون شک جواب شما رمان است. آیا می‌دانید چرا؟ در حالی که روزنامه‌ها به شما اخبار و یک سری سرخط‌هایی را ارائه می‌دهند، رمان داستانی را تعریف می‌کند که به صورت زیبا نوشته شده است. رمان عواطف و احساسات شما را با داستان مرتبط می‌کند و شما را در داستان درگیر می‌کند. شما خود را در جای راوی داستان یا شخصیت داستان تصور می‌کنید و درک می‌کنید که چرا شخصیت‌ها چنین کارهایی انجام داده‌اند و چنین تصمیماتی گرفته‌اند. ما داستان‌ها را بهتر از بیانیه‌ها به خاطر می‌سپاریم.

 

نحوه‌ی نوشتن SOP

نحوه‌ی نوشتن SOP

 

دوباره فکر کنید. آیا می‌خواهید بیانیه‌ی هدف شما مانند یک داستان خوانده شود یا مانند یک روزنامه. اگر جواب شما اولین مورد است، پس نیاز دارید که تلاش زیادی برای نوشتن داستان خود بکنید. به این فکر کنید که چرا می‌خواهید تحصیل کنید؟ آیا دلیل محکمی دارید؟ آیا دلیل شما احساسی، اقتصادی، یا … است؟ خوب فکر کنید. وقتی به قدر کافی فکر کردید دلیل محکمی را خواهید یافت. وقتی دلیل خود را پیدا کردید، آن را به صورت داستان بیان کنید. دانشگاه مورد علاقه‌ی خود را با داستان فوق العاده‌ی خود تحت تاثیر قرار دهید.

۲. داستان خود را با کیفیت و کمیت بیان کنید.

اگرچه ما از شما می‌خواهیم که داستان بنویسید ولی باید به یاد داشته باشید که داستان شما به صورت پایان نامه خوانده نشود. داستان شما به عنوان بهترین منبع اطلاعات در مورد شما عمل می‌کند. در مورد اطلاعات‌ اعداد نقش مهمی را بازی می‌کنند. داستان شما نه تنها باید به صورت کیفی، بلکه باید به صورت کمی هم باشد. این بدین معنی است که داستان شما باید سنجش پذیر باشد.

به عنوان مثال اگر شما برای دانش آموزان مدرسه‌ی ابتدایی ریاضی تدریس کرده‌اید، ممکن است این طور بنویسید که: “در طول تحصیل به عنوان مدرس ریاضی برای دانش آموزان مدرسه ابتدایی ریاضی پایه تدریس کردم”.

اگرچه این جمله خوب به نظر می‌رسد٬ به خواننده تصویر کاملی از شما ارائه نداده است و مشخص نیست که شما چه مقدار بر این دانش آموزان تاثیر مثبت گذاشته‌اید. حال اگر این جمله را به این صورت تغییر بدهیم: “در طول تحصیل به عنوان معلم ریاضی به تیم مدرسان ریاضی پیوستم. در عرض ۱۰ ماه ریاضی پایه مانند جبر و هندسه را برای بیش از ۳۰ دانش آموز، در کلاس‌های پایه‌ی پنجم و ششم تدریس کردم و تمامی دانش آموزان با کسب بالاترین نمره در درس ریاضی قبول شدند.”

اگر دقت کنید متوجه تفاوت این ۲ نوشته خواهید شد. این اعداد و ارقام یک تصویر جامع و کاملی را از شما به خواننده می‌دهند. بنابراین احترام خواننده برای شما چند برابر می‌شود. این قدرت اعداد است که به داستان شما اعتبار می‌دهد. اگر شما بتوانید نتایج کارهای خود را به صورت کمی بیان کنید، کمیته هیچ وقت اسم شما را فراموش نخواهد کرد. این استراتژی را تا آخر داستان ادامه بدهید.

۳.  در نوشتن SOP یا انگیزه نامه‌ دقیق و صریح باشید.

 

نوشتن SOP

نوشتن SOP

باید مطمئن شوید که آنچه را که در بیانیه‌ی هدف خود می‌گویید، به صورت مشخص بیان کنید. چون این سبب می‌شود تا کمیته را تحت تاثیر قرار دهید. آنچه را که می‌گویید حتماً باید با جزئیات بیان کنید. درونگرا نباشید. فقط نگویید که این رشته را انتخاب کردم چون دوست داشتم. به صورت واضح توضیح دهید که چرا این رشته را دوست دارید. چه چیزی باعث شده که شما تصمیم بگیرید در این زمینه کار کنید. چه مهارت‌هایی را می‌خواهید در این زمینه کسب کنید و … .

از جملات ایده‌آل‌گرای کلیشه‌ای مانند (می‌خواهم دنیا را عوض کنم) یا (شخصیت درونم را پیدا کنم) استفاده نکنید. رک و روراست به موضوع اشاره کنید، ولی نه در حدی که متکبر و گستاخ به نظر برسید. دلایل خود را بیابید و به یک روش خوب و به یاد ماندنی برای بیان آنها استفاده کنید. مهم‌ترین دلیل شورای دانشگاه برای خواستن بیانیه‌ی هدف این است که شما در مورد خودتان فکر کنید و بدانید که چرا می‌خواهید این قدم بزرگ را بردارید. چرا فکر می‌کنید که این بهترین اتفاق برای شما خواهد بود. چرا فکر می‌کنید که شما واقعاً نیاز دارید در زندگی به این شکل موفق شوید. اگر شما بتوانید برای این سوالات جواب مناسبی پیدا کنید، پس موفق شده‌اید.

۴.  مقاله‌ی خود را تغییر دهید.

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهاتی که دانشجویان انجام می‌دهند این است که یک الگوی پایه برای بیانیه‌ی هدف تهیه می‌کنند و اگر بخواهند برای بیش از یک دانشگاه اپلای کنند، تنها نام و جزئیات مربوطه را عوض نموده و بقیه‌ی موارد را کپی می‌کنند. این کار به هیچ وجه ایده‌ی خوبی نیست. زیرا دانشگاه‌ها با یکدیگر متفاوت هستند و هر کدام ویژگی‌های مخصوص خودش را دارند. برای مثال فرهنگ، متدولوژی، ارزش‌ها، بینش، شعارها و نقاط قوت و ضعف هر دانشگاه با یکدیگر متفاوت است. توجه به این موارد مهم‌تر از دانشکده‌ها و رتبه‌بندی دانشگاه است. اگر به دانشگاه‌های متفاوتی اپلای کرده‌اید باید تمامی فاکتورها را در نظر بگیرید و بیانیه‌ی ( انگیزه نامه) خود را برای ارائه به هر دانشگاه تغییر دهید، چرا که تنها تغییر در اسامی دانشگاه‌ها کافی نخواهد بود. مقاله‌ی شما باید به گونه‌ای طراحی شده باشد که مسئولان ذیربط به این نتیجه برسند که شما صلاحیت تحصیل در دانشگاه مورد نظر را دارید. به یاد داشته باشید هر انجمن دانشجویی مانند یک خانواده است. اگر شما این‌طور نشان دهید که صلاحیت ورود به این خانواده را ندارید، پذیرفته نخواهید شد.

کشورهای متفاوت فرهنگ‌های متفاوتی دارند. کشور بزرگی مانند آمریکا فرهنگ‌های متفاوتی در بخش‌های مختلف کشورش دارد. بنابراین قبل از شروع به نوشتن SOP در مورد فرهنگ عمومی یک منطقه تحقیق کنید. اگر فرهنگ یک منطقه شما را جذب نکرد، وقت خود را برای اپلای در دانشگاه آن منطقه هدر ندهید.

۵. از لحن رسمی و مکالمه‌ای استفاده کنید.

تقریباً تمامی بیانیه‌ها به ۲ بخش تقسیم می‌شوند: خیلی رسمی و خیلی دوستانه. اولین بخش مربوط به قسمتی است که خیلی رسمی است و مانند این است که شما به یک ستوان در ارتش نامه می‌نویسید. دومین مورد مانند نامه‌ای غیر رسمی به یک دوست است. اگر پرسیده شود که کدام روش بهتر است، بیشتر دانشجوها بر نوشتن یک بیانیه‌ی رسمی اتفاق نظر دارند و تعداد کمی از متقاضی‌ها فکر می‌کنند که بیانیه‌ی دوستانه بهتر است. باید گفته شود که هیچ کدام از این روش‌ها ایده‌آل نیستند و هیچ کدام درست نیستند. بیانیه‌ی هدف باید مانند یک رمان باشد. به این معنی که بیانیه کمی رسمی، منحصر به فرد و با صفا باشد. به همین دلیل است که لحن مکالمه‌ای بهترین و ایمن‌ترین راه است. طوری بنویسید که انگار دارید با کسی حرف می‌زنید. تصور کنید که دارید با رئیس کالج‌تان حرف می‌زنید. زبان شما چگونه خواهد بود؟ کمی شوخ طبعی اشکالی ندارد، ولی نباید سعی کنید که زیاد شوخ‌ طبع یا زیاد جدی به نظر برسید.

۶. تصمیم بگیرید که چطور خود را به تصویر بکشید و یاد بگیرید که چطور به صورت غیر مستقیم این کار را انجام دهید.

 

موفقیت در نحوه‌ی نوشتن SOP

موفقیت در نحوه‌ی نوشتن SOP

 

باید بدانید که بیانیه‌ی هدف ( انگیزه نامه) روشی است که شما به وسیله‌ی آن رفتار، شخصیت و کاراکتر خود را نشان دهید. اینها لغات سنگینی هستند و در واقع بسیار سخت خواهد بود که آنها را روی کاغذ بیاورید. بنابراین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که یاد بگیرید که بیانیه‌ی هدف شما چه چیزی از شما را نشان بدهد. بیانیه‌ی هدف شما باید ارائه دهنده‌ی خصوصیات زیر باشد:

۱. بسیار مشتاق در مورد رشته‌ای که انتخاب کرده‌اید.

۲. دانش آموز باهوشی که تمامی حجم کارهای آموزشی را تحمل خواهد کرد.

۳. آماده از لحاظ آموزشی و شخصی و مشتاق برای تحصیل در رشته‌ی مشخص

۴. توانمند برای قبول سختی‌های تحصیل

۵. توانمند برای برقراری ارتباط خوب با اساتید و دیگر دانشجویان

۶. توانمند برای تمام کردن تحصیل در وقت معین و فارغ التحصیلی با نمره‌ی خوب

۷. نماینده‌ی توانمند و قابل توجه دانشگاه در شغل آینده‌ی خود

اینها پارامترهایی هستند که شورای یک دانشگاه به آنها توجه می‌کند.

۷. داستان بافی نکنید، خودتان باشید.

این که از شما خواستیم داستان بنویسید، به این معنی نیست که داستان بافی کنید. برخی از مردم یک زندگی معمولی دارند و احتمالاً دستاورد مهمی هم نداشته‌اند. این مسئله کاملاً نرمال است. بهتر است خودتان باشید تا اینکه وانمود کنید که یک نفر دیگری هستید. کارشناسان شورا روانشناسان باتجربه‌ای هستند و می‌توانند متقاضی واقعی را تشخیص بدهند. پس به شانس و رویای خود برای تحصیل در آن دانشگاه لطمه نزنید. در مورد اتفاقاتی که برایتان افتاده است بنویسید و نه در مورد مواردی که می‌خواستید برایتان اتفاق بیفتد ولی نیفتاده است.

۸. هنگام نوشتن SOP مشکلات خود را بیان کنید.

بیانیه‌ی هدف فرصت خوبی برای شما است تا برخی از مشکلات‌تان را بیان کنید. اگر برخی مشکلات آموزشی داشته‌اید یا مشکلاتی مرتبط با شغل خود دارید، می‌توانید آنها را در بیانیه‌ی هدف خود بگویید. تا آنجا که امکان دارد صادق باشید. به جای دفاع از خود به دلایل واقعی که باعث این مشکلات شده است، اشاره کنید. اما مهم‌تر از همه، از اینکه چطور از پس مشکلات بر آمده‌اید سخن بگویید. عنوان کنید که چه تجاربی کسب کرده‌اید. اگر سابقه‌ی بیماری روحی یا جسمی را دارید یا شخص عزیزی را از دست داده‌اید و مجبور شده‌اید یکسری مسئولیت‌ها را بپذیرید، می‌توانید در بیانیه‌ی خود آن را مطرح کنید. اگر این داستان را به گونه‌ای تعریف کنید که اعضای شورا با شما همدردی کنند و به این نتیجه برسند که شما می‌توانید مسئولیت بیشتری را قبول کنید یا کار خود را به موقع تمام کنید، داستان شما تصویر خوبی از شما ارائه داده است.

۹. پس از نوشتن SOP آن را بخوانید، ویرایش کنید، دوباره ویرایش کنید و از دوستان و خانواده‌تان بخواهید که به مقاله‌ی شما نمره بدهند.

 

ویرایش SOP

ویرایش SOP

 

اشتباه دیگری که دانشجویان انجام می‌دهند این است که تلاش می‌کنند، ولی مقاله‌ی خود را به افراد دیگر نشان نمی‌دهند. شاید به این دلیل است که خجالت می‌کشند یا فکر می‌کنند که دوستان و خانواده‌شان تسلط کافی را ندارند. بنابراین فکر می‌کنند که دلیلی ندارد از دوستان و خانواده‌ی خود بخواهند تا مقاله‌ی آنها را نقد کنند. ممکن است که اعضای خانواده‌ی شما تسلط کافی را نداشته باشند، ولی شما را خوب می‌شناسند. پس به همین دلیل است که باید بیانیه‌ی خود را به آنها نشان دهید. این کار نه تنها باعث می‌شود که شما موارد دیگری را اضافه کنید، بلکه آنها می‌توانند داستان‌های جالبی از بچگی و دوران مدرسه‌ی شما بگویند که شما نمی‌توانید به یاد بیاورید. علاوه بر این، در مورد افراد دیگر حرف زدن راحت است، ولی توصیف کردن خود به دیگری بسیار دشوار است. به همین دلیل است که اشخاص نزدیک به شما مانند دوستان و خانواده‌تان می‌توانند شما را به طور دقیق توصیف کنند. با این کار شما بعد جدیدی از خود به دست می‌آورید که از تصور خودتان بهتر است.

۱۰. از نصیحت‌های اساتید خود استفاده کنید.

اگر استادی را می‌شناسید از نصیحت‌های او در مورد بیانیه‌ی هدف خود استفاده کنید. آنها افراد باتجربه‌ای هستند که در طول دوران خدمت خود بیانیه‌های اهداف ( انگیزه نامه یا SOP) زیادی را دیده‌اند. بنابراین هیچ ضرری ندارد که نظر آنها را جویا شوید. علاوه براین، برخلاف خانواده‌ی شما، آنها به صورت فنی و تکنیکی می‌توانند به شما کمک کنند. در نهایت یک استاد می‌داند که استاد دیگر چه انتظاری از دانشجو دارد و همچنین شما می‌توانید از آنها توصیه نامه‌ی خوبی دریافت کنید. این کار منافع زیادی برای شما دارد.

 به یاد داشته باشید که بعد از نوشتن SOP ( انگیزه نامه یا بیانیه‌ی هدف) خود را به دقت بخوانید و ویرایش کنید و تمامی اشتباهات نقطه گذاری، ویرگول و … را اصلاح کنید. از به کار بردن جملات پیچیده اجتناب کنید و شفاف باشید. در این مورد کمال گرا باشید. زیرا این امر نشان می‌دهد که شما چقدر برای ادامه تحصیل در این دانشگاه به خصوص مشتاق هستید. سپس از خانواده و دوستان خود بخواهید که بیانیه‌ی شما را نقد کنند.

آیا شما تا به حال تجربه نوشتن انگیزه نامه داشته‌اید؟ برخی از افراد معتقد هستند که نوشتن SOP را باید به مراکزی که وجود دارد، بسپارند، به نظر شما این تصمیم مناسبی است؟ در صورتی که در نوشتن انگیزه نامه یا بیانیه‌ی هدف خود، نیاز به همفکری و کمک داشته باشید، همکاران ما در نکست ابرود آماده هستند، تا شما را راهنمایی کنند. فقط کافی است درخواست خود به همراه رزمه‌تان را برای همکاران متخصص ما ایمیل کنید.

منبع: crunchprep

4 پاسخ به “۱۰ نکته مهم که باید در نوشتن sop یا انگیزه نامه بدانید.”

  1. Joseph گفت:

    من که لذت برم دست مریزاد عالی بود ممنون ازتون

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      ممنون که به سایت ما سر می‌زنید، خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده و ممنون که نظرات خودتان را با ما به اشتراک می‌گذارید.

  2. فرناز واعظی گفت:

    عالی – کامل و بسیار ممنون از زحمات شما

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      ممنون از شما که به سایت ما سر می‌زنید و نظرات خودتان را با ما به اشتراک می‌گذارید.

دیدگاهتان را بنویسید