شرایط تحصیل در ترکیه: معرفی شهرهای دانشجویی و دانشگاه‌های برتر ترکیه

در سال ۲۰۱۵ بیش از ۴۰ میلیون نفر توریست از ترکیه بازدید کرده‌اند. ترکیه توانسته است ششمین جایگاه جاذبه‌ی توریستی جهان را از آن خود کند.

 

تعداد دانشجویان بین المللی که خواهان تحصیل در ترکیه هستند، از سال ۲۰۰۶ دوبرابر شده است، که نشان دهنده‌ی رشد بارز این کشور در زمینه‌ی آموزش عالی است. در سال تحصیلی ۱۶-۲۰۱۵ حدود ۴۸۰۰۰ دانشجوی خارجی در این کشور حضور داشتند. تحصیل با هزینه نسبتاً پایین و کیفیت بالا از مزایای تحصیل در ترکیه هستند که افراد زیادی را جهت ادامه تحصیل در ترکیه ترغیب می‌کند.

دانشگاه‌های ترکیه گاهاً بورسیه‌های تحصیلی ماهیانه به دانشجویان خود اختصاص می‌دهند، که این بورسیه تحصیلی هزینه‌های تحصیلی، اقامتی، بیمه‌ی سلامت و مسافرتی را شامل می‌شود. ترکیه یک کشور توریستی است. بنابر گزارش  سازمان سفر در ترکیه، درسال ۲۰۱۵ تقریباً ۴۰ میلیون توریست از این کشور بازدید کرده‌اند و جایگاه ششمین جاذبه‌ی توریستی جهان را از آن خود کرده است. دولت ترکیه سیاست‌های رو به پیشرفتی در زمینه‌ی پذیرش دانشجویان بین المللی، با هدف پذیرش ۱۰۰۰۰۰ دانشجوی بین المللی، اعمال می‌کند. موارد بیان شده بخشی از مزایای تحصیل در ترکیه می‌باشد و دانشجویان بسیاری را ترغیب می‌کند تا برای ادامه تحصیل و ادامه زندگی خود کشور زیبا و توریست‌پذیر ترکیه را انتخاب کنند.

دانشگاه‌های ترکیه و مزایا و شرایط تحصیل در ترکیه

تقریباً ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارند، که بیشترشان توسط حکومت اداره می‌شوند. بیشتر این دانشگاه‌ها تازه تاسیس هستند. تا سال ۱۹۷۰، تنها هشت موسسه‌ی ایالتی وجود داشت. اولین دانشگاه خصوصی (دانشگاه بیلکنت)، تا سال ۱۹۸۴ تاسیس نشده بود. دربین تازه تاسیس‌ترین دانشگاه‌های ترکیه، دانشگاه بین المللی آنتالیا (AIU) اولین پذیرش دانشجویی خود را در سال تحصیلی ۱۳/۲۰۱۲ آغاز کرد.

هدف دانشگاه بین‌المللی آنتالیا جذب بیش از پنجاه درصدی دانشجویان خارجی است. دانشگاه‌های خصوصی و سراسری ترکیه مطابق با توافق بولوگنا هستند، که تحت استانداردهای برنامه‌های اروپایی می‌باشند. بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه به دانشجویان بین المللی خود کمک مالی اراسموس را ارائه می‌دهند. اخیراً در رتبه‌بندی کیفیت سیستم آموزشی QS، که اولین بار در سال ۲۰۱۶ انجام یافت، سیستم آموزش عالی ترکیه مقام ۳۹ ام جهان را به خود اختصاص داده است.

دانشگاه‌های برتر ترکیه

یازده دانشگاه در لیست رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهانی QS قرار دارند و در سال ۲۰۱۶ بیست دانشگاه از ترکیه طبق نظر رتبه‌بندی دانشگاهی QS:EECA که دانشگاه‌های معتبر اروپا و آسیای مرکزی را در برمی‌گیرند، در فهرست دانشگاه‌های معتبر دنیا قرار گرفتند. بیشتر این دانشگاه‌های برتر در آنکارا و استانبول دو کلان‌شهر ترکیه، قرار دارند. دانشگاه بیلکنت، دانشگاه فنی میدل‌ایست و دانشگاه حاجت تپه، در آنکارا و دانشگاه سابانجی، دانشگاه استانبول، دانشگاه کوچ، دانشگاه بوغازیچی و دانشگاه فنی استانبول، در شهر استانبول واقع شده‌اند.

دانشگاه بوغازیچی

این دانشگاه در سال ۲۰۱۶ جهش بزرگی از رتبه‌ی ۱۷ ام به رتبه‌ی نهم در رتبه‌بندی EECA داشته است و از ۱۰ دانشگاه برتر دیگر ترکیه پیشی گرفته است. این دانشگاه در سال ۱۸۶۳ با عنوان کالج رابرت تاسیس شد و اولین دانشگاه آمریکایی تاسیس شده در خارج از آمریکا بود. دانشگاه بوغازیچی واقع در استانبول و نزدیک تنگه‌ی بسفوروس و قلعه‌ی تاریخی روملی حصار است که پهلوی محدوده‌ی شرقی کمپ جنوبی دانشگاه است. زبان آموزشی این دانشگاه انگلیسی است و دانشگاه تحت سیستم آموزش عالی آمریکا اداره می‌شود.

تحصیل در دانشگاه بوغازیچی

دانشگاه بیلکنت

دانشگاه بیلکنت در سال ۲۰۱۶ رتبه‌ی ۱۲ را از نظر رتبه‌بندی EECA به خود اختصاص داده است. عنوان دانشگاه مخفف عبارت “بیلیم کنتی” به معنای شهر یادگیری و علم است. دانشگاه بیلکنت اولین دانشگاه خصوصی غیرانتفاعی ترک است که در سال ۱۹۸۴ بنا نهاده شده و بزرگ‌ترین کتابخانه‌ی کشور را در بر دارد.

تحصیل در دانشگاه بیلکنت

دانشگاه سابانجی

این دانشگاه نیز در استانبول قرار دارد و سومین رتبه‌ی بهترین دانشگاه ترکیه را از نظر رتبه‌بندی EECA (رتبه‌ی ۱۳ جهان) را به خود اختصاص می‌دهد. این دانشگاه نیز تازه تاسیس است که تدریس در آن از پاییز سال ۱۹۹۹ آغاز شده و هم اکنون حدود ۴۰۰۰ دانشجو دارد. حدود ۴۲ درصد از دانشجویان کارشناسی این دانشگاه بورسیه دریافت می‌کنند.

تحصیل در دانشگاه سابانجی

دانشگاه فنی میدل‌ایست یا خاورمیانه (WETU)

دانشگاه فنی میدل‌ایست یا خاورمیانه (WETU) در آنکارا، پایتخت ترکیه  قرار دارد و رتبه‌ی ۱۴ ام را از نظررتبه بندی EECA به خود اختصاص می‌دهد. حدود ۳۱۰۰۰ دانشجو دارد که بیشترشان دانشجویان انتقالی یک ترمه یا یک ساله هستند. به‌ دلیل تقاضای بالا، WETU تنها یک و نیم درصد از یک ونیم میلیون متقاضی سالانه را پذیرش می‌کند. همانند دانشگاه بیلکنت زبان آموزشی این دانشگاه نیز انگلیسی است.

تحصیل در دانشگاه فنی میدل‌ایست یا خاورمیانه (WETU)

دانشگاه کوچ

دانشگاه کوچ در سال ۱۹۹۳ در استانبول تاسیس شده است و رتبه‌ی ۱۶ ام EECA را از آن خود دارد. نام این دانشگاه برگرفته از نام موسس خیر و کارآفرین آن، وهبی کوچ است. دانشگاه کوچ ۲۲ برنامه‌ی مقطع کارشناسی، ۳۲ مورد مقطع ارشد و ۱۸مورد مقطع دکترا دارد و هم اکنون حدود ۵۵۰۰ دانشجو را تعلیم می‌دهد. هدف دانشگاه این گونه بیان شده است: “تربیت بهترین و شایسته‌ترین دانشجویان بین المللی، که خلاقانه فکر می‌کنند، مستقل و هدف‌مندند و رهبران قابل اعتمادی هستند”.

تحصیل در دانشگاه کوچ

شهرهای دانشجویی ترکیه

استانبول

استانبول بزرگ‌ترین شهر ترکیه است و قدمت چندین هزار ساله دارد. حدود ۱۴ میلیون سکنه دارد و در سال ۲۰۱۵ دوازده و نیم میلیون توریست را با عنوان مرکز فرهنگی اروپا، جذب کرد. دانشگاه‌های بوغازایچی و سابانجی از برترین دانشگاه‌های استانبول هستند. هم‌چنین دانشگاه کوچ( رتبه‌ی ۱۶ام جهان) ، دانشگاه فنی استانبول (رتبه‌ی ۲۳ ام‌ جهان) و دانشگاه استانبول(رتبه‌‎ی ۳۴ ام جهان) از دانشگاه‌های عالی به شمار می‌آیند.

تحصیل در استانبول

آنکارا

آنکارا دومین کلان‌شهر ترکیه و پایتخت این کشور است. این شهر مرکز تجاری و سیاسی است و جمعیت دانشجویی بالایی دارد. آنکارا جاذبه‌های فرهنگی و تاریخی بسیاری را به خود اختصاص داده است. دو دانشگاه برتر آنکارا، دانشگاه بیلکنت( رتبه‌ی ۱۱۲ EECA )  و دانشگاه فنی میدل ایست (رتبه‌ی ۱۴ ام   EECA ) می‌باشند. هم‌چنین دانشگاه حاجت تپه (رتبه‌ی ۴۰ ام جهان)، دانشگاه قاضی( رتبه‌ی ۸۵ ام جهان)  و آکادمی ارتشی باشکنت ترکیه از دانشگاه‌های خوب این شهر هستند.

تحصیل در آنکارا

ازمیر

ازمیر، سومین کلان‌شهر ترکیه، به دلیل قرار گرفتن در کرانه‌ی دریای اژه و مناظر زیبایش لقب “مروارید اژه” را گرفته است. این شهر فرهنگ و قدمت ۴۰۰۰ ساله دارد و یک شهر لیبرال با زیبایی‌های خاصش به شمار می‌رود. دانشگاه اگ (رتبه‌ی ۷۲ ام EECA)، دانشگاه دوکوز ایلول (رتبه‌ی ۹۲ ام )و دانشگاه‌های تازه تاسیس یاشار( ۲۰۰۷)،  دانشگاه ازمیر( ۲۰۰۷ )، دانشگاه کاتب چلبی ( ۲۰۱۰  ) و دانشگاه شفا( ۲۰۱۰ ) نیز در این شهر قرار دارند.

تحصیل در ازمیر

آدانا

آدانا که پنجمین شهر محبوب ترکیه است، شهری دانشجویی است. دانشگاه جوکوراوا (با رتبه‌ی ۱۱۱-۱۲۰ EECA) در این شهر قرار دارد. این شهر جذاب و زیبا در جنوب ترکیه واقع شده و  دارای آب و هوای سرد است.

تحصیل در آدانا

دیگر شهرهای دانشجویی ترکیه

از دانشگاه‌های خوب دیگری که شرایط مناسبی جهت ادامه تحصیل در ترکیه دارد، دانشگاه آنادولو در اسکی شهیر است. در دانشگاه آنادولو دروس به زبان‌های انگلیسی، ترکی، آلمانی و فرانسه تدریس می‌شوند. یکی دیگر از دانشگاه‌های عالی جهت ادامه تحصیل در ترکیه، دانشگاه سلیمان دمیلر در ایسپارتا است که بیشترین جمعیت دانشجویی ترکیه را دارد و شامل بورسیه‌ی اراسموس است. در نهایت دانشگاه آک دنیز در آنتالیا که پذیرش دانشجوی بین المللی چشم‌گیری دارد.

 

34 پاسخ به “شرایط تحصیل در ترکیه: معرفی شهرهای دانشجویی و دانشگاه‌های برتر ترکیه”

  1. Seyed salman Alavi گفت:

    I am seyed salmam alavi
    I am phd pychology
    I like work with you
    Thanks

  2. بدون نام گفت:

    سلام. کدام دانشگاه درترکیه رشته های ارشد روانشناسی دارد وشرایط ادامه این رشته درآنجاچگونه است؟وچه زبانی بایدیادداشته باشیم؟

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      شما می‌توانید در هر دو زبان استانبولی و انگلیسی ادامه تحصیل دهید و تعداد دانشگاه‌ها بسیار است. پیشنهاد می‌کنم که برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت خود دانشگاه سر بزنید.
      برای قبولی هم معدل و نمره زبان نیاز دارید.

  3. زهرا گفت:

    سلام
    شرایط بورسیه ارشد پرستاری در دانشگاه های ترکیه شدن چی؟

  4. حجت الله گفت:

    به بخش پزشکی کدام دانشگاه عالیست

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      دانشگاه‌های ترکیه براساس رنکینگ و مورد تایید بودن وزارت علوم رده‌بندی می‌شود و هر ساله این رده‌بندی تغییر پیدا می‌کند. می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت وزارت بهداشت این رده‌بندی را مشاهده کنید. همچنین برای مشاهده رده‌بندی جهانی دانشگاه‌های ترکیه می‌توانید به سایت top universities مراجعه کنید.

  5. عرفان گفت:

    سلام.در کدام دانشگاه معتبر میتوان رشته حقوق رو تحصیل کنیم ونیز آیا باید دیپلم ایران داشته باشیم یا مدارج بالاتر رو برای ثبت نام ارائه کنیم؟ممنون

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      برای لیسانس حقوق همراه با شهریه برای کانادا می‌توان اقدام کرد و بورسیه نخواهد بود.

  6. عرفان گفت:

    ببحشید چرا شرایط عضویت دانشگاه هارو نمینویسین.حداقل و هزینه شهریه های دانشگاههاش در رشته حقوق.و کلا رشته حقوق در کدوم شهر میتوان تحصیل کرد

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      با توجه به اینکه دانشگاه هاروارد بسیار رقابتی است و امکان دریافت اخذ پذیرش در آن بسیار کم است و رقابتی است، از ارائه خدمات به این دانشگاه معذوریم. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت خود دانشگاه مراجعه کنید. در صورت دریافت بورسیه و کسب اطلاعات بیشتر به سایت دانشگاه سر بزنید.

  7. Neelam گفت:

    سلام من از افغانستان هستم گفتن امتحان افغانستان از کتاب های مکتب افغانستان است ازکدام مضمون وآیا بعد کدام امتحان دیگری است

  8. زهرا گفت:

    سلام من لیسانس حقوق دارم اگر بخوام برای ارشد ترکیه ادامه بدم میشه بگید که حدودی چقد هزینه لازمه؟؟؟غیرانتفایی هاش هم ازمون ورودی دارن یا خیر؟؟ من متاهلم میتونم همراه همسرم برم یا ممکن نیست؟ممنون میشم راهنماییم کنین

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      ویزای همراه امکانپذیر است. هزینه هر سال هم در حدود ۵۰۰۰ دلار است ( به طور متوسط ) و شما باید مدرک زبان داشته باشید.

  9. محمد مهدی گفت:

    سلام برای تحصیل در رشته های مرتبط با تجارت بین المللی میشه بورس آنتالیا گرفت؟؟موسسه شما تخصصی راجبه ترکیه فعالیت میکنه؟؟؟

  10. مبین گفت:

    سلام من لیسانس حقوق دارم از دانشگاه آزاد و آیا میشه مدرکم رو در ترکیه معادل سازی‌ کنم؟

  11. مژگان گفت:

    سلام من لیسانس مترجمی زبان فرانسه دارم میخواستم برای ارشد بدانم کدام دانشگاهای ترکیه میشه اقدام کرد و اینکه در رشته دیگه ای هم میشه بخوانم مثلا با لیسانس فرانسه ارشد انگلیسی بخوانم؟

  12. seran گفت:

    سلام دوست عزیز من ۲۰ سالمه و پشت کنکوری هستم هر سال رشته دلخواهم رو نمیارم
    برای بورسیه تحصیلی در رشته پرستاری یا دندون پزشکی چطور باید اقدام کنم
    و به نظرتون ترکیه از نظر تحصیل سطح بلا تری نسبت به ایران داره یا نه ؟

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      برخی از دانشگاه‌های ترکیه سطح بالاتری از دانشگاه‌های ایران دارند.
      باید در آزمون SAT شرکت کنید و نمره مورد نظر را بیاورید که چندان هم آسان نیست یا در صورت تمایل می‌توانید در یکی از دانشگاه‌های خصوصی تحصیل کنید.

  13. Moein گفت:

    سلام امیدوارم که یکی بتونه منو راهنمایی کنه
    تو این لیست وزارت علوم دانشگاهی که مرتبط با علوم هوانوردی باشه نیست واقعا کلافه شدم از منابع محدود و حق مشاوره هایی که دادم برای مشاور بی اطلاع
    آقای مشاور واقعا للاهی اگر بلدید جواب منو بدین برای رشته هوانوردی مثل مهندسی پرواز طراحی هواپیما تکنسین هواپیما خلبانی هر کدوم میگم هر کدوم اگر هریک از دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم هست تروخدا بگین بخدا خسته شدم اگر سرباز نبودم همون مشمول الان خودم میرفتم ترکیه ولی بدبختی ترم آخر لیسانس هوانوردی هستم و مشمول من خودم بالای ۱۰۰ تا دانشجو رو محض رضای خدا راهنمایی کردم آقا عاجزانه میگم اگر بلدین بگین .

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      براساس سالی که می‌خواهید اقدام کنید، مقطع و ظرفیت‌های دانشگاه مشخص می‌شود. متاسفانه هیچ شخصی چنین لیست آماده‌ای ندارد که در اختیار شما قرار دهد. برای تهیه این لیست باید خودتان اقدام کنید.

  14. سوین گفت:

    سلام ببخشید اگه بخوایم برای تحصیل دانشگاه بعد کنکور به ترکیه بریم شرایطش چطوره یعنی بعد کنکور بخوایم مهاجرت بکنیم؟

  15. سوین گفت:

    در رشته تجربی هستم فعلا انتخاب رشته صورت نگرفته برای همین می خوام شرایط تحصیل در ترکیه رو بهتر بفهمم

  16. فرزانه گفت:

    درود و وقت بخیر
    من لیسانس رشته مهندسی IT دارم از دانشگاه دولتی،اما باتوجه ب نمراتم شرایط بورسیه رو ندارم،برای همین تصمیم گرفتم ارشد mba بخونم تا نمرات بهتری داشته باشم بعلاوه مقاله و نمره بالا در ielts میتونم اینجوری شانسی برای بورسیه شدن داشته باشم؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید.
    با تشکر از اطلاعات خوبتون

    • امیر ولی‌پور گفت:

      دوست عزیز
      تلاش کنید تا معدل و نمره زبان خوبی داشته باشید و می‌توانید شانس خودتان را افزایش بدهید.

  17. فرزاد فاروق گفت:

    درود دوست عزیز من در رشته ی حقوق تحصیل میکنم اگه امکانش هست کمکم کنید در خارج از کشور تحصیل کنم خیلی ممنون. پولش هم موقع تحصیل تو همون دانشگاه مربوطه کار میکنم

  18. علی رضا گفت:

    من می خواهم در کشور ترکیه ادامه تحصیل بدم و با زبان ،فرهنگ ،رسوم و آداب آن کشور آشنا شوم

دیدگاهتان را بنویسید